Nieco ponad tydzień temu, Instagram ogłosił na swoim blogu, że wprowadza w życie zmiany w polityce wyłączania kont. Co może to oznaczać dla Ciebie i Twojego profilu?

Na branżowych grupach spotkałam się już z pytaniami o dość przerażający komunikat, jaki pojawił się niektórym użytkownikom w ostatnim czasie. Chodzi o informację ze zdjęcia:

Niestety, nie posiadamy tego typu zrzutu z własnego doświadczenia, więc posiłkujemy się tym, co Instagram zamieścił na swojej stronie: https://instagram-press.com/blog/2019/07/18/changes-to-our-account-disable-policy/

Twój post jest niezgodny z naszymi standardami społeczności. A pod spodem zdjęcie, które Instagram ma na myśli. Jak zwykle masz możliwość odwołania się od takiego rozpoznania fotografii – w końcu większość tych zgłoszeń wyłapywana jest przez algorytm i powinna zostać sprawdzona ręcznie. Zmieniają się jednak konsekwencje wielu tego typu powiadomień w krótkim czasie.

Instagram deklaruje, że od tej pory będzie blokował konta, na których procent treści nieodpowiednich jest zbyt wysoki lub wystąpiło zbyt wiele naruszeń w określonym czasie. Dostaniesz powiadomienie za każdym razem, gdy Twoje konto będzie zagrożone – możesz zareagować usunięciem treści lub odwołaniem.

Odwołanie dostępne jest w tej chwili tylko dla niektórych naruszeń: z powodu eksponowania nagości, nękania i zastraszania, mowy nienawiści, sprzedaży narkotyków oraz postów zgłoszonych w ramach programu walki z terroryzmem. Lista możliwych odwołań będzie się powiększać z kolejnymi aktualizacjami.

Pamiętaj, by dokładnie przestudiować zasady społeczności Instagrama i starać się ich nie naruszać, a gdy automat mimo wszystko stwierdzi, że zdjęcie jest nieodpowiednie, nie zapomnij się odwołać. Nieusunięte ostrzeżenia mogą się kumulować i prowadzić do blokady konta. Jak to się mówi, stay safe!