Na pewno masz już swoją grupę na Facebooku (jeśli nie, przeczytaj, jak ją założyć). Mam dla Ciebie świetną wiadomość – już niedługo ustawienia prywatności grup będą dużo prostsze.

Do tej pory funkcjonowały trzy opcje ustawień prywatności:

  • Grupa otwarta – użytkownicy mogą grupę wyszukać oraz widzieć listę jej członków i wszystkie posty
  • Grupa zamknięta – użytkownicy mogą grupę wyszukać, jednak nie widzą jej zawartości
  • Grupa tajna – użytkownicy nie widzą zawartości grupy i nie mogą jej wyszukać w wyszukiwarce.

Nowe ustawienia prywatności skracają tę listę tylko do dwóch ustawieć: publiczna i prywatna. Widoczność w wyszukiwarkach będzie determinowana inną opcją, gdy zdecydujemy się ustawić naszą grupę na prywatną.

Wraz z wprowadzeniem zmiany, wszystkie grupy otwarte zyskają status publicznej, grupy zamknięte zmienią się w grupy prywatne – widoczne w wyszukiwarkach, zaś grupy tajne staną się prywatne – niewidoczne w wyszukiwarkach.

Osobiście cieszę się na te zmiany. Nowe nazewnictwo jest bardziej intuicyjne i myślę, że zachęci tych, którzy jeszcze grup nie mają, do ich założenia.